Aanmelden rijles
Over Res Nova

Rijles vanaf je 16e?

Bij Rijschool Res Nova te Zuidhorn kun je beginnen met rijlessen als je 16,5 jaar oud bent. Je kunt dan je rijexamen afnemen bij het CBR als je 17 geworden bent.

Hoe werkt rijles vanaf je 16e?

Vanaf je 16e mag je in Nederland starten met het halen van je theorie-examen. Wanneer je de leeftijd van 16,5 hebt bereikt mag je ook starten met je rijlessen. Vervolgens mag je vanaf je 17e rijexamen doen. Wanneer jij je rijbewijs hebt gehaald op je 17e betekent dit dat je tot je achttiende alleen op de openbare weg mag rijden in het bijzijn van een begeleider. Na je achttiende mag je zonder begeleider deelnemen aan het verkeer.

Rijden met coach/begeleider

Vanaf je 17e mag je na het behalen van je rijbewijs de weg op. De Nederlandse wetgeving verplicht de aanwezigheid van een (door jou aangewezen) begeleider voor bestuurders onder de 18. Deze begeleider dient aangemeld te zijn op jouw persoonlijke begeleiderspas. Op de begeleiderspas, die je via het RDW aanvraagt, moet je minimaal 1 en mag je maximaal 5 begeleiders aanmelden. Het initiatief om Nederlanders jonger aan het rijbewijs te helpen is afkomstig van het ministerie van Infrastructuur en Milieu, de RDW, het CBR en de SWOV. Het project heeft de naam ‘2ToDrive‘ gekregen, wat slaat op het feit dat er ten alle tijden een aangewezen begeleider aanwezig moet zijn bij de bestuurder onder de achttien.

Waar moet een 2todrive begeleider aan voldoen?

Het RDW stelt enkele eisen aan een begeleider of coach. Je begeleider moet tenminste aan onderstaande voorwaarden voldoen om in aanmerking te komen voor een plekje op jouw 2todrive pas.

Jouw begeleider is:

  • Minimaal 5 jaar in het bezit van een personenautorijbewijs;
  • Minimaal 27 jaar oud;
  • Ingeschreven bij het BRP;
  • Vrij van strafrechtelijke veroordelingen voor verkeersovertredingen in de afgelopen 4 jaar;
  • Vrij van alcoholcursussen of gedragscursussen in de afgelopen 4 jaar;
  • Vrij van ongeldigverklaringen op grond van rijvaardigheid of rijgeschiktheid;
  • Niet onder invloed van alcohol, drugs of medicijnen tijdens het coachen;
  • In het bezit van een geldig rijbewijs (en kan deze tonen tijdens het begeleiden).

Let op: Begeleiders moeten doorgegeven worden bij het aanvragen van je rijbewijs. Houd hier rekening mee voordat je het rijbewijs aanvraagt bij de gemeente! 

 

Volg ons ook via Social Media

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws en gratis de beste tips op het gebied van rijles op je tijdlijn? Volg ons op social media!